Persbericht

Tunesië: Einde van de missie van de ministers van Buitenlandse Zaken van België en Portugal namens de Hoge Vertegenwoordiger/Vicevoorzitter Josep Borrell

De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen van België, Hadja Lahbib, en de minister van Buitenlandse Zaken van Portugal, João Gomes Cravinho, hebben op 9 en 10 mei namens de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid/vicevoorzitter van de Europese Commissie, Josep Borrell, en de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) een bezoek gebracht aan Tunesië.

Tijdens hun bezoek hadden de twee ministers de gelegenheid om in een open, eerlijke en constructieve sfeer met Z.E. de heer Kais Saïed, president van de Republiek Tunesië, van gedachten te wisselen over de politieke, economische en sociale situatie in het land.

De ministers Lahbib en Cravinho hadden ook een werkvergadering met hun Tunesische ambtgenoot, de heer Nabil Ammar, minister van Buitenlandse Zaken, Migratie en Tunesiërs in het buitenland.

Tijdens deze ontmoetingen bevestigden beide ministers hun gehechtheid aan het partnerschap tussen de Europese Unie en Tunesië, inclusief de waarden en beginselen die eraan ten grondslag liggen.

De Portugese minister, João Gomes Cravinho, onderstreepte “de vruchtbare dialoog met de Tunesische autoriteiten. Er werd gesproken over nieuwe wegen om de betrekkingen tussen de EU en Tunesië op korte en lange termijn te verdiepen, in de geest van partnerschap en fundamentele principes.”

De Belgische minister, Hadja Lahbib, verklaarde: "We hebben de balans kunnen opmaken van onze betrekkingen, de rijkdom van onze vele partnerschappen en de lange geschiedenis die ons verenigt. Op deze solide basis hebben we de uitdagingen besproken op politiek, sociaal-economisch en financieel vlak, en wat migratie betreft. Onze missie was ook een gelegenheid om opnieuw onze gehechtheid te bevestigen aan de beginselen en waarden van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten die aan de Tunesisch-Europese betrekkingen ten grondslag liggen. Het zijn de fundamenten die ons moeten begeleiden om samen richting toekomst te kijken.”

Na hun gesprekken met de Tunesische autoriteiten hebben de Belgische en Portugese ministers een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het Tunesische maatschappelijke middenveld.

De ministers zullen de conclusies van hun missie zo snel mogelijk aan hun collega's van de Raad Buitenlandse Zaken voorleggen.

Tunis, 11 mei 2023.