Ontmoeting met H.E. Erika Mouynes, minister van Buitenlandse Zaken van Panama
Vandaag, woensdag 30 juni, heeft de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès haar Panamese ambtgenote ontvangen, mevrouw Erika Mouynes, in de marge van haar bezoek aan de Europese instellingen.
Beide ministers hadden het onder meer over de covid vaccinatiestrategie in hun respectieve landen en de economische relance post covid. Vicepremier Wilmès gaf aan dat op Belgisch niveau het Panamese herstelprogramma indirect gesteund zou kunnen worden via het nieuwe instrument voor exportsteun dat in het kader van Finexpo is gecreëerd. Pro memorie: de ministerraad keurde op 21 mei jl een financieel steuninstrument goed, bedoeld voor Belgische KMO’s die een project willen uitvoeren in de sector van de hernieuwbare energie, met een kapitaalgoed als product en een openbare instelling als klant. “Ik weet zeker dat deze Belgische exporttool onze beide economieën kan helpen in een groen herstel post covid”, aldus Sophie Wilmès.
Verder hadden de vicepremier en haar ambtgenote het over de aankondiging door Panama dat het een beschermde maritieme zone van 67.000 km² (haast even groot als het land zelf) zal creëren, wat België toejuicht. Ons land wil een voortrekkersrol spelen in de bescherming van de oceanen en het klimaat. “Wij zijn een van de stichtende leden van het zogenaamde "Blue Leaders-initiatief", dat een impuls wil geven tot meer ambitie op dit vlak. Het initiatief van Panama past perfect in de doelstellingen van de Blue Leaders, namelijk ervoor zorgen dat tegen 2030 30% van de oceanen een beschermde status heeft”, aldus Sophie Wilmès.
Verder delen vicepremier Wilmès en minister Mouynes een sterke interesse in gendergelijkheid, wat zich onder meer uit in het feit dat Panama onze aanbeveling bij de laatste UPR (Universal Periodic Review) heeft aanvaard en ook concrete maatregelen heeft genomen om het bewustzijn te vergroten rond geweld tegen vrouwen in het algemeen, en bij openbare ordediensten in het bijzonder. “Geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld is één van de gruwelijkste schendingen van de mensenrechten. De Panamese wet inzake vrouwenmoord en geweld tegen vrouwen is een belangrijk instrument om de straffeloosheid voor deze misdaden aan te pakken. De uitvoering ervan is nu van essentieel belang.”
Tot slot hadden de minister en haar ambtgenote het nog over de samenwerking tussen onze beide landen op multilateraal niveau, de relaties tussen Panama en de EU en de politieke situatie in Latijns-Amerika.