Persbericht

Defensie en Buitenlandse Zaken helpen Belgen en rechthebbenden terugkeren uit Niger

Defensie en Buitenlandse Zaken helpen Belgen en rechthebbenden terugkeren uit Niger
 
Met de steun van Defensie heeft de FOD Buitenlandse Zaken de voorbije dagen een 130-tal Belgen, EU-onderdanen en rechthebbenden uit Niger teruggebracht. Een A400M-transportvliegtuig voerde een aantal terugkeervluchtenuit tussen de Nigerese hoofdstad Niamey en de Gabonese hoofdstad Libreville en vertrok daarna richting België. De A400M is gisteravond aangekomen op de militaire luchthaven van Melsbroek.
 
Sinds de staatsgreep in Niger zijn in totaal zo’n 240 Belgen, EU-burgers en andere rechthebbenden teruggebracht. Een honderdtal Belgen en rechthebbenden kon eerder deze maand Niger verlaten met onder meer Franse vluchten, de voorbije dagen kon Defensie met een Belgische A400M nog een aantal vluchten uitvoeren. Naast Belgische onderdanen werden ook andere EU-burgers en rechthebbenden uit de Nigerese hoofdstad Niamey teruggebracht. Het slagen van deze operatie is te danken aan de goede samenwerking tussen Defensie en Buitenlandse Zaken en werd mede gefinancierd door het EU Civil Protection Mechanism.
 
"Ik ben zeer tevreden dat Defensie opnieuw haar steentje heeft kunnen bijdragen aan deze geslaagde terugkeeroperatie", zegt Minister van Defensie Ludivine Dedonder. "Defensie is erin geslaagd toelating te krijgen om een aantal vluchten uit te voeren om mensen terug te brengenen Belgisch militair materiaal te transporteren. Bedankt aan de militairen die in deze moeilijke omstandigheden hun werk uitstekend hebben gedaan voor de veiligheid van hun medeburgers en andere rechthebbenden."
 
Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib: “Deze terugkeeroperatie is het resultaat van de goede samenwerking met Defensie en Asiel & Migratie, die ik wil bedanken voor hun onmisbare inzet. Alles samen hebben intussen zo’n 240 Belgen en rechthebbenden die dat wensten, Niger kunnen verlaten. We blijven de situatie ter plaatse van nabij opvolgen. Ik wil ook het personeel van onze ambassades in de regio, Niger in het bijzonder, bedanken voor de afhandeling en voor de voortdurende communicatie met onze landgenoten en rechthebbenden. Buitenlandse Zaken blijft zich volledig inzetten voor de veiligheid van onze landgenoten, zowel in Niger als elders".