Persbericht

België ontbiedt de Israëlische ambassadeur

België ontbiedt de Israëlische ambassadeur en veroordeelt met klem de bombardementen op de Belgische ontwikkelingsorganisatie Enabel

De minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, heeft de Israëlische ambassadeur in België, Z.E. Idit Rosenzweig-Abu, ontboden op het kabinet van Buitenlandse Zaken. Het onderhoud vond plaats in aanwezigheid van de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Caroline Gennez.

 

Namens België hebben de ministers de bombardementen en de vernieling van de kantoren van Enabel, het Belgische ontwikkelingsagentschap, in Gaza krachtig veroordeeld.

 

De kantoren waren gevestigd in een toren van zes verdiepingen in Gaza-stad, in het noorden van de Gazastrook. Volgens de informatie waarover wij beschikken, waren er op het moment van het bombardement geen medewerkers van Enabel aanwezig in het kantoorgebouw.

 

De vernietiging van civiele infrastructuur is absoluut onaanvaardbaar en in strijd met het internationaal recht. Sinds de eerste dag van het conflict heeft België alle partijen opgeroepen het internationaal recht te respecteren.

 

Het geweld moet stoppen. België roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van alle partijen, permanente en ongehinderde toegang voor humanitaire hulp en de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars. België roept ook op tot de hervatting van het vredesproces en de politieke onderhandelingen die zouden kunnen leiden tot een tweestatenoplossing, de enige uitweg uit dit conflict.

 

Twee weken geleden besloot de Belgische regering het personeel van Enabel en hun naaste familieleden te evacueren. Wij rekenen erop dat deze mensen – waaronder veel kinderen – Gaza snel en ongedeerd zullen kunnen verlaten.

 

België zal de kwestie van compensaties voor de beschadigde infrastructuur van projecten gefinancierd door de EU en haar lidstaten opnieuw op de agenda zetten van een volgend Europees overleg.