Informele Raad van de Ministers van Buitenlandse Zaken (Gymnich) van 30 et 31 augustus: conclusies
Op dinsdag 30 en woensdag 31 augustus zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie op uitnodiging van het Tsjechische voorzitterschap uitgenodigd in Praag voor een informele Raad Buitenlandse Zaken (Gymnich).
EU-Rusland
In de open, informele setting van de Gymnich hadden ze het onder meer over de Russische oorlog in Oekraïne, en in het bijzonder over het visabeleid voor Russische onderdanen. België heeft terzake een grondig debat gevraagd over de maatregelen die worden genomen op nationaal vlak, in de wetenschap dat sommige landen al maatregelen hebben genomen om het aantal Russische toeristen in de EU te beperken, terwijl andere dat niet willen. ‘Voor België is een gecoördineerd en coherent visabeleid cruciaal, om te vermijden dat er een lappendeken aan maatregelen ontstaat dat Russische toeristen toelaat aan visashopping te doen’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Lahbib. “Ons eigen land is niet langer in staat om aanvragen voor toeristenvisa te verwerken na de beslissing van Moskou om een groot deel van ons diplomatieke personeel het land uit te zetten.”
De Raad besliste om het Visa Facilitation Agreement (VFA) volledig op te schorten, daar waar het voorheen al bevroren was voor bepaalde categorieën Russische burgers. “Door het Visa Facilitation Agreement volledig op te schorten, zal de Europese Unie het voor Russische onderdanen complexer en duurder maken om de Europese Unie binnen te komen. Mensen die het Russische regime steunen, zijn niet welkom in de EU.”
België is verder ook bereid na te denken over de verdere uitbreiding van de sanctielijst voor individuen.
EU-Afrika
Tijdens de discussie over Afrika zijn de opvolging en de concrete uitwerking behandeld van de beslissingen die zijn genomen op de EU-AU Top in Brussel in februari van dit jaar, waaronder de investering van 150 miljard euro die focust op domeinen als energietransitie, infrastructuur of jong ondernemerschap.
Daarnaast is ook de relatie tussen de EU en Afrika besproken vanuit een meer algemene benadering, en vanuit het oogpunt van de gevolgen voor Afrika van de Russische agressie in Oekraïne. “Voor België is het cruciaal dat er concrete oplossingen worden aangedragen, en dat er geluisterd wordt naar de noden van de Afrikaanse landen”, aldus minister Lahbib. “we moeten ook meer en beter communiceren met onze Afrikaanse partners en de bevolking, om uit te leggen wat de Europese Unie doet en wat de toegevoegde waarde is. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Team Europe initiatief rond de productie van vaccins.” Daartoe pleitte België bij monde van z’n minister onder meer voor het inzetten van alternatieve communicatiekanalen, naast de traditionele diplomatieke kanalen, die specifiek gericht zijn op de Afrikaanse publieke opinie. “Ik ben ervan overtuigd dat we meer gebruik moeten maken van sociale media en een beroep moeten doen op bijvoorbeeld jongeren, artiesten en het middenveld om hun Afrikaanse tegenhangers te bereiken. We zijn geïnteresseerd in concrete voorstellen van EDEO”, aldus minister Lahbib.