Bilaterale ontmoeting met H.E. mevr. Liesje Schreinemacher, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van Nederland
Vandaag, dinsdag 8 februari, heeft vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès mevrouw Liesje Schreinemacher ontvangen, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van Nederland, bij haar bezoek aan Brussel.
Allereerst bespraken de vicepremier en minister Schreinemacher de belangrijkste bilaterale handelsdossiers, in het bijzonder dat van het 3RX-project, ofte de reactivering van de vroegere IJzeren Rijn op een nieuw tracé. “Het is belangrijk progressie te blijven maken in dit dossier. Het gaat om een project van grensoverschrijdende samenwerking dat niet alleen belangrijk is voor de haven van Antwerpen, maar waaruit onze drie landen economisch voordeel zullen halen, en dat past in een bredere, duurzame benadering van mobiliteit”, aldus minister Wilmès.
Verder overliepen beide ministers de belangrijkste dossiers op vlak van buitenlandse handel, onder meer in de aanloop naar de informele EU Handelsraad van 13-14 februari. Zo benadrukte vicepremier Wilmès het belang van progressie in het geheel van prioritaire dossiers van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), waaronder de hervorming van de WHO zelf en het dossier handel & gezondheid, met onder meer de vaccinpatenten en de communicatie errond.
Ook werden de handelsrelaties met Afrika besproken die België wenst te verdiepen, en de relaties met de VS, waar ons land concrete resultaten wil zien van de Trade en Technology Council. Vicepremier Wilmès drukte ook de wens uit van ons land om tot duurzame oplossingen te komen voor bestaande geschillen en nieuwe disputen te vermijden.
Want EU-handelsakkoorden betreft, onderlijnde vicepremier Wilmès dat ons land volledig achter de Europese Commissie staat in haar benadering van een meer assertieve uitvoering van de handelsakkoorden in het belang van onze bedrijven. “Even belangrijk is dat onze partners de handelsakkoorden respecteren en geen extra belemmeringen of barrières instellen voor onze bedrijven”, aldus minister Wilmès. Ze benadrukte ook het belang van communicatie over de geboekte vooruitgang rond het hoofdstuk duurzame ontwikkeling.
Een belangrijk onderwerp van gesprek was ook de zogenaamde due diligence - internationaal maatschappelijk ondernemen – dat in beide landen hoog op de maatschappelijke agenda staat. “België is bezorgd over het herhaaldelijk uitstellen van het EU-wetsvoorstel en pleit voor dringende actie. Ons land is voorstander van een Europese richtlijn die een gelijk speelveld garandeert voor onze bedrijven en KMO’s, verder bouwt op bestaande internationale richtlijnen en deel kan uitmaken van een slimme mix van bindende en niet-bindende bepalingen.”
Tot slot hadden beide ministers het nog over economische veiligheid, waar België onder meer het essentiële belang benadrukte van strategische autonomie qua productie en toelevering van halfgeleiders.