Persbericht

De escalatie van geweld in Israël/Palestina

België veroordeelt het Israëlische geweld tegen gelovigen in de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg/Haram al-Sharif in Jeruzalem. We vragen respect voor het historische Status-Quo wat de heilige plaatsen betreft en de rol van Jordanië. In deze unieke periode, waarin de Ramadan, Pesach en Pasen samenvallen, wordt respect, terughoudendheid en verantwoordelijkheidszin verwacht. Ons land is bezorgd om de spiraal van escalatie die op gang werd gebracht door deze gewelddadige incidenten.
 
België veroordeelt willekeurig raketvuur vanuit Gaza en Libanon richting Israël. We veroordelen elke schending van de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Israël, Libanon en de andere landen in de regio. Ook veroordelen we de terreuraanslagen van de afgelopen dagen in Israël en de Westelijke Jordaanoever ten strengste. Aanvallen op Israëlische en Palestijnse burgerdoelen schenden het internationaal humanitair recht. We roepen op tot onmiddellijke de-escalatie.
 
Verder is ons land gehecht aan het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen en de tweestatenoplossing wat noopt tot een Palestijnse staat. De toenemende Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden sinds 1967, een flagrante schending van het internationaal recht, blijft echter de perspectieven voor een tweestaten-oplossing ondermijnen. Daarom heeft België besloten om in de economische betrekkingen met Israël volop in te zetten in de “differentiatie” tussen Israël enerzijds, de illegale nederzettingen anderzijds. De nederzettingen vallen niet onder het EU-Israël Associatieakkoord en kunnen dus niet genieten van de voordelen die daaruit voortvloeien.
 
België zal het Israëlisch-Palestijns conflict opnieuw op de agenda zetten van de eerstvolgende Raad Buitenlandse Zaken van de EU. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van Israël en de grootste donor van de Palestijnse Autoriteit. Europa is het aan zichzelf verplicht om rol van betekenis te spelen in de resolutie van dit conflict. Daarom vraagt ons land dat de situatie wordt besproken en dat er een concrete weg vooruit wordt geschetst. Ons land zal ook opnieuw een overzicht eisen van alle programma’s en budgetlijnen tussen de EU en de conflictpartijen.