België sluit zich aan bij de Vriendengroep voor een ambitieuze EU-klimaatdiplomatie
De klimaatcrisis vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van de mens, de internationale vrede, onze economieën, de levensomstandigheden van miljoenen mensen en de veiligheid. Klimaatverandering kan de toegang tot water verminderen en leiden tot volksverhuizingen die de vrede en de stabiliteit bedreigen. In de marge van de laatste Raad Buitenlandse Zaken van 17 november en met het oog op de COP27, die van 6 tot en met 18 november in Sharm El Sheikh (Egypte) wordt gehouden, hebben verscheidene EU-ministers van Buitenlandse Zaken een groep gevormd die ten doel heeft het klimaat centraal te stellen in het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU.
Zoals het VN-Milieuprogramma op dinsdag 26 oktober in de publicatie van zijn nieuwe rapport over de wereldwijde klimaatambitie in herinnering bracht, zijn de wereldwijde klimaatmaatregelen nog steeds ontoereikend om de doelstelling van een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad (cf het Klimaatakkoord van Parijs) te bereiken. De Groep Vrienden voor een ambitieuze EU-klimaatdiplomatie wil de samenwerking, coördinatie en uitvoering van ambitieuze maatregelen op het gebied van klimaatdiplomatie versterken.
De drie huidige prioriteiten zijn:
- Versterking van het verband tussen klimaat en veiligheid in het buitenlands beleid van de EU, onder meer door systematische evaluaties van de gevolgen van klimaatverandering voor stabiliteit, vrede en veiligheid in specifieke contexten.
- De wereldwijde energietransitie versnellen in overeenstemming met het akkoord van Parijs, waarbij fossiele brandstoffen geleidelijk worden uitgebannen door de uitvoering van de externe dimensie van de Green Deal van de EU actief te ondersteunen, en door leiderschap te tonen bij mitigatiemaatregelen om de klimaatrisico's te beperken en tegelijk de solidariteit met de meest kwetsbaren te versterken. In dit verband wil de Groep graag allianties aangaan met gelijkgestemde partners voor vastberaden klimaatactie in de aanloop naar de COP27 en daarna.
- De coördinatie tussen de leden van de groep inzake klimaatdiplomatie versterken en ervoor zorgen dat het klimaatoptreden daadwerkelijk wordt geïntegreerd in alle onderdelen van het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU.
Hadja Lahbib, minister van Buitenlandse Zaken: "We willen concrete actie ondernemen tegen de grote bedreiging voor vrede, stabiliteit en veiligheid die de klimaatcrisis vormt. In deze permanente strijd is de versterking van een multilaterale aanpak een prioriteit: samen staan we sterker. Met het oog op het komende Belgische voorzitterschap van de Europese Unie vind ik het dan ook belangrijk dat België zich aansluit bij een groep Europese landen die deze visie delen.”
Zakia Khattabi, minister van Klimaat: "Klimaatverandering kent geen grenzen. Het is in het kader van internationale onderhandelingen dat de grote lijnen worden uitgezet - samenwerking tussen staten is dus essentieel. Deze toetreding maakt daar deel van uit en vergemakkelijkt de dialoog en versterkt de banden tussen de partners. Ik verwelkom dit als een waardevolle mijlpaal in de internationale klimaatonderhandelingen.”