Verslag van het bilateraal bezoek aan Spanje
Op woensdag 2 juni heeft vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Wilmès een bilateraal bezoek gebracht aan Spanje. Dit jaar vieren ons land en Spanje het eeuwfeest van hun ambassades in Brussel en Madrid. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een momentum is om onze bilaterale relaties een nieuw élan te geven en ze nog verder te versterken”, aldus Sophie Wilmès.
De missie begon met een bezoek aan het eerste (en enige) centrum voor protontherapie in Spanje, een vestiging van de Spaanse privégroep Quironsalud in Pozuelo de Alarcón. Ze behandelen er elk jaar tientallen kankerpatiënten (vooral jonge kinderen) met machines en technologie van het Belgische IBA, wereldleider in protontherapie.
Daarna had de minister een werklunch met 5 Belgische ondernemers die actief zijn in Spanje. De ondernemers (gespecialiseerd in onder meer de digitale sector, hernieuwbare energie en onderwijs) gaven hun kijk op het economische herstel na de covidcrisis en de manier waarop de relancepolitiek jongeren en kmo’s kan bevoordelen.
Daarna is de vicepremier ontvangen door de voorzitter van het Spaanse Lagerhuis, mevrouw Meritxell Batet, om het te hebben over onze samenwerking in het beheer van de pandemie, de Conferentie over de toekomst van Europa en de politieke situatie in Spanje. Mevrouw Meritxell bevestigde de wens van het Spaanse federale parlement om meer contact te houden en in dialoog te treden met het Belgische parlement.
Vervolgens heeft de vicepremier haar ambtsgenote ontmoet, mevrouw Arancha González Laya, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. Bij het begin van de ontmoeting werd een Memorandum van Overeenstemming ondertekend. Sophie Wilmès: “Het MoU is een duidelijk engagement: België en Spanje zullen op verschillende niveaus regelmatig overleggen over bilaterale, Europese en multilaterale kwesties en willen samen de mondiale uitdagingen aanpakken.”
Tijdens de bilaterale ontmoeting en de werkvergadering die volgde, zijn verschillende bilaterale, Europese en internationale kwesties besproken, waaronder de economische en handelsbetrekkingen tussen onze landen, onze nauwe samenwerking in internationale fora, het trio-voorzitterschap van de Raad van de EU (2023/2024), de Conferentie over de Toekomst van Europa, de rechtsstaat, het migratiebeleid, het genderbeleid, het handelsbeleid van de EU met onder meer het vrijhandelsakkoord met de landen van de Mercosur, de situatie in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Belarus, NAVO/ontwapening en de internationale covidsituatie.
Vicepremier Wilmès heeft aan haar ambtgenote ook voorgesteld om het culturele festival Europalia te laten plaatsvinden met Spanje als thema in een van de komende edities.