Toespraken

UN Peacekeeping Ministerial 2021: tussenkomst

- Vrije vertaling - 

 

Beste collega’s,

Dames en heren,

Het is mij voor mij eer deze boodschap te mogen brengen ter gelegenheid van deze ministeriële bijeenkomst over de vredeshandhaving van de Verenigde Naties. Ik wil de regering van Zuid-Korea bedanken voor het organiseren van deze virtuele bijeenkomst. Hoewel ik er de voorkeur aan had gegeven u persoonlijk in Seoel te ontmoeten, ben ik blij dat wij via deze weg van gedachten kunnen wisselen over een zo belangrijk onderwerp als vredeshandhaving.

Ik wil beginnen met alle vrouwen en mannen die het ultieme offer hebben gebracht bij het beschermen van het leven van anderen, te eren. Het herinnert ons eraan dat ons engagement voor vrede en veiligheid elke dag en overal moet worden verdedigd.

De uitdagingen waarmee vredestroepen vandaag worden geconfronteerd, zijn complex. Zij worden vaak ingezet in gebieden waar weinig vrede te handhaven valt. Soms zijn zij het doelwit van geweld. Hun mandaten zijn multidimensioneel, gaande van steun aan het politieke proces tot de hervorming van de veiligheidssector.

Daarom herhaal ik dat België zijn volledige steun verleent aan het initiatief van secretaris-generaal Guterres "Action for Peacekeeping", dat erop gericht is deze huidige uitdagingen aan te pakken.

In dit verband wil ik drie belangrijke elementen benadrukken:

Ten eerste moet de bescherming van de burgerbevolking centraal blijven bij de meeste vredeshandhavingsoperaties.

Onder de burgers worden vrouwen en meisjes onevenredig zwaar getroffen tijdens gewapende conflicten. Zij moeten worden beschermd en hun stem moet ook worden gehoord in elke fase waarin wij spreken over conflictoplossing en vredesopbouw.

Ik ben blij te zien hoe centraal het thema "Vrouwen, vrede en veiligheid" staat tijdens deze ministeriële bijeenkomst. België werkt aan zijn vierde nationale actieplan Vrouwen, vrede en veiligheid, dat zich richt op de Sahel en de DRC. Wij steunen deze agenda ook via onze zeer recente bijdragen aan het MINUSMA Trust Fund en het Peacebuilding Fund.

Even belangrijk voor België is de kwestie van kinderen in gewapende conflicten. Het was een van onze prioriteiten tijdens ons mandaat in de Veiligheidsraad. We hebben bijgedragen tot een betere bescherming van deze kinderen in de mandaten van de vredeshandhavingsmissies.

Ten tweede pleit België voor een betere coördinatie tussen humanitaire, ontwikkelings- en vredes- en veiligheidsactoren. Een dergelijke alomvattende aanpak is van cruciaal belang als we een duurzame vrede willen bereiken. Gezamenlijke risico- en contextanalyses en het delen van informatie over respectieve interventies en strategieën moeten worden bevorderd. In de Sahel-regio past België deze aanpak toe. Wij dragen met troepen en vrijwillige financiering bij aan MINUSMA. Tegelijkertijd verlenen wij ontwikkelingshulp, humanitaire hulp en steun aan politie en justitie om de rechtsstaat te versterken.

Tot slot moeten vredeshandhavingsoperaties efficiënt en flexibel zijn. Om deze doelstelling te bereiken, hebben de missies voldoende en flexibele menselijke en financiële middelen nodig. België levert de 22e grootste bijdrage aan het budget voor vredeshandhaving. Als kandidaat-voorzitter van het 5e Comité (belast met administratief en budgettair beheer) verbindt België zich ertoe te blijven bijdragen tot een grotere voorspelbaarheid van de financiering van vredeshandhavingsoperaties.

Ik dank u.