Persbericht

Raad van de Ministers van Europese Zaken van 20 april: conclusies

Vandaag, dinsdag 20 april, zijn vice-eersteminister en minister van Europese Zaken Sophie Wilmès en haar collega-ministers virtueel bijeen gekomen voor een Raad Europese Zaken. De ministers gingen grondig in op de coördinatie van covid-19, de werking van de rechtsstaat in 5 lidstaten en de Conferentie over de Toekomst van Europa.

Covid-19

Het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC) meldt dat in de meerderheid van de lidstaten het 14-dagen notificatiepercentage weliswaar licht daalt, maar dat de situatie zorgwekkend blijft door de nog steeds hoge waarden (hospitalisatiegraad, bezetting op ICU, sterftegraad), de relatief lage vaccinatiegraad en de 3 varianten die circuleren.

Sophie Wilmès: “We moeten absoluut waakzaam zijn voor de ontwikkeling van nieuwe varianten in de wereld, waarvan sommige, zoals de Braziliaanse, zeer verontrustende eigenschappen hebben en een reëel risico vormen in onze strijd tegen het virus. België zou daarom graag zien dat er een geharmoniseerde en anticiperende Europese aanpak komt om de ontwikkeling en de verspreiding van deze nieuwe varianten beter te volgen (op basis van onze sequentieanalyse en de analyse van trends in het buitenland) en aan de grenzen passende en gecoördineerde maatregelen te nemen om ze het hoofd te bieden.”

Rechtsstaat

De Ministers van Europese Zaken hebben ook een uitgebreide discussie gehouden over de werking van de rechtsstaat in een nieuwe groep van 5 individuele lidstaten, de zogenaamde Rule of Law Dialogue. Dit semester gaat het om Duitsland, Griekenland, Spanje, Frankrijk en Ierland. De analyse is gebaseerd op de landenhoofdstukken in het eerste jaarrapport van de Europese Commissie over de werking van de rechtsstaat. Ons land is op de Raad van november al aan bod gekomen, bij de bespreking van de eerste groep. Als mede-initiatiefnemer (het idee van een peer review over de rechtsstaat kwam van huidig commissaris Didier Reynders) steunt België het rapport van de commissie. Ook de Benelux, bij monde van voorzitter Wilmès, betuigde z’n volle steun aan de dialoog: “België, Luxemburg en Nederland hebben herhaaldelijk blijk gegeven van hun gehechtheid aan een sterke Europese Unie, die gebaseerd is op onze gemeenschappelijke waarden, de rechtsstaat en het primaat van het EU-recht.”

Conferentie over de Toekomst van Europa

De ministers van Europese Zaken kregen van het Portugese voorzitterschap ook een overzicht van de werkzaamheden in de aanloop naar de Conferentie over de Toekomst van Europa die van start gaat op 9 mei. Gisteren, maandag 19 april, werd alvast een digitaal en meertalig platform gelanceerd, dat alle belanghebbenden (burgers, maatschappelijke organisaties, nationale en regionale parlementen, enz.) moet toelaten de evenementen die ze organiseren te registreren en een betere follow-up te garanderen. Sophie Wilmès: “Als stichtend lid van de EU, traditioneel aanhanger van het Europese project en zetel van de Europese instellingen, is het voor België van groot belang dat mensen het vertrouwen behouden in de EU. De Toekomstconferentie moet een inclusieve en effectieve oefening zijn, die de mensen, hun verwachtingen en verlangens centraal plaatst. Die moeten dan worden vertaald in concrete beleidsvoorstellen.”