Persbericht

Israëlisch-Palestijns conflict: België pleit voor een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden en proactiever Europa bij het oplossen van het conflict

De vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, heeft op dinsdag 18 mei deelgenomen aan de buitengewone zitting van de Raad Buitenlandse Zaken (FAC), die werd georganiseerd naar aanleiding van de escalatie van het geweld in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dit onderwerp was afgelopen zaterdag al besproken met Hoog Vertegenwoordiger Borrell.

Deze bijeenkomst heeft België de gelegenheid geboden zijn diepe bezorgdheid uit te spreken over de intense escalatie van het geweld, waarbij burgerslachtoffers zijn gevallen, onder wie kinderen. Ons land roept nu al enkele dagen publiekelijk en via zijn diplomatieke kanalen op tot de-escalatie en een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden. "Tijdens deze bijeenkomst hebben we bevestigd dat we onze volledige steun zullen geven aan alle bilaterale en multilaterale diplomatieke initiatieven die erop gericht zijn een einde te maken aan de vijandelijkheden - dat is de prioriteit. Wij hebben nogmaals benadrukt dat de Europese Unie, maar ook het Kwartet voor het Midden-Oosten op dit gebied duidelijk een rol te spelen heeft. Het Kwartet moet nieuw leven worden ingeblazen, ook op ministerieel niveau, om het probleem snel aan te pakken”, aldus Sophie Wilmès.

De hernieuwde spanning toont meer dan ooit de noodzaak aan om de onderliggende oorzaken van het Israëlisch-Palestijnse conflict aan te pakken. “De EU moet, in nauw overleg met de VS en de belangrijkste regionale actoren, actief bijdragen tot het herstel van de politieke horizon van een tweestatenoplossing en de hervatting van de onderhandelingen.”

Sophie Wilmès riep de Europese Unie ook op te bepalen welke instrumenten ze moet aanwenden om een positieve invloed uit te oefenen op de vredesonderhandelingen. “Deze evaluatie moet dus voor alle partijen duidelijk de stimulerende en ontmoedigende maatregelen omschrijven die we op tafel kunnen leggen om de voortzetting van de dialoog en de onderhandelingen in een vredesproces te waarborgen.”  Dat is een zeer concreet voorstel dat België op Europees niveau heeft gedaan. “Ik hoop dat het weerklank zal vinden in de Raad, want Europa moet zijn rol spelen en bijdragen tot de oplossing”, aldus de vicepremier.